• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Prachtige, ruime hellingstal voor vleesvee

In Rheeze (Ov) heeft de familie Veurink een nieuwe drierijige hellingstal gebouwd voor 260 stuks vleesvee. De stal blinkt uit in ruimte en overzicht.

vorige

Naast de nieuwe stal houdt de familie ook nog 140 dieren op de thuislocatie. Alle dieren worden gehouden voor het Boer&Slager vleesconcept van de supermarktketen Boni.

Alle hokken hetzelfde

De stal is 65 m lang en 40 m breed. De keuze voor een hellingstal voor de nieuwe locatie was snel gemaakt omdat de veehouders op de thuislocatie hun dieren ook in zo'n stal houden. De nieuwe stal heeft een centrale voergang met aan weerszijden strohokken. Aan de rechterzijde heeft de stal een extra rij strohokken met de vreetplaats aan de zijkant van de stal. Alle hokken hebben dezelfde afmeting: 10 m diep en 5 m breed. De eerste 3 m achter het voerhek is vlak. De volgende 7 m loopt de vloer naar achteren toe omhoog met 6 procent, ofwel 6 cm per meter. De vloer heeft een betonsterkteklasse C20/25 en milieuklasse AX2.

In één keer gestort

Het beton voor de stalvloer is in één keer gestort, zowel voor het vlakke deel als de helling. De vloer heeft een dikte van 150 mm. Bovenaan de helling is iets meer gestort dan onderaan. Nadat de vloer met een trilrei is behandeld, is het beton over de hele helling mooi verdeeld. De helling is niet gevlinderd. Om de stieren voldoende grip te geven, is een enigszins ruwe vloer beter. Het vlakke deel van de vloer is wel gevlinderd. Hier is een paar dagen na het storten een visgraatmotief ingefreesd van 15 mm diep. Dit robuuste motief is enerzijds voor de grip van de stieren en anderzijds voorkomt het dat de vloer na enkele jaren te glad wordt door de shovelbak die wekelijks het stro uit de hokken schuift.

Coating op vreetplaatsen

Een betonnen wand van 700 mm hoog vormt de scheiding tussen 'pot' en de centrale voergang. De voergang is 5 m breed en monolitisch afgewerkt. De vreetplaatsen aan weerszijden van de voergang zijn voorzien van een coating dat invreten van het beton voorkomt. Vanaf de voergang blaast een stroblazer – die achter de trekker hangt - dagelijks 3 kg stro per stier achterin het hok. De keuze voor deze werkwijze heeft als voordeel dat de stro-opslag niet in de stal hoeft te zijn, waardoor er veel ruimte over blijft en het stalklimaat beter te reguleren is. Veel andere hellingstallen beschikken over een inpandige strozolder vanwaar de strobalen in het hok worden gegooid. Familie Veurink heeft achter de stal een aparte loods gemaakt voor opslag van stro en stalmest.

Intramusculair vet

Alle stieren zijn van het ras Limousin. Dit is een uitdrukkelijk verzoek van supermarktketen Boni. Het vlees heeft meer intramusculair vet dan andere rassen waardoor het vlees meer smaak bevat. Om wekelijks vier slachtrijpe dieren te kunnen leveren, worden er gemiddeld elke twee weken acht stieren aangekocht. De meeste komen van zoogkoeienhouders uit Nederland. Een eventueel tekort wordt aangevuld met dieren uit Frankrijk. Alle stiertjes komen op een leeftijd van ongeveer tien maanden en gaan naar het slachthuis als ze 22 tot 23 maanden zijn. 

 

Lees ook

 

 Agrabeton, september 2017

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn