• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Prefab kavelpad met ruwe afwerking

De familie Westerlaken in Almkerk (NBr) heeft op haar melkveebedrijf een 100 m lang kavelpad aangelegd met gebezemde prefab vloerplaten.

vorige

De gebruikte platen zijn 2 bij 2 m en 140 mm dik. De melkveehouder heeft voor deze platen gekozen vanwege de grove afwerking. Leverancier MBS Beton werkt de prefab platen af met een bezemstreek waardoor ze als zeer stroef geclassificeerd kunnen worden. Op het melkveebedrijf liggen twee rijen platen naast elkaar zodat er een kavelpad van 4 m breed ontstaat.

Voldoende breed kavelpad

Deze breedte is voldoende voor de 150 melkkoeien op het bedrijf. De Gezondheidsdienst voor Dieren stelt als richtlijn een kavelpad voor van 3,5 tot 4 m voor een koppel van 150 melkkoeien. Een breed kavelpad zorgt voor minder competitie tijdens de wandeling van en naar de stal en zorgt voor een betere doorstroming. Ook moeten veehouders scherpe bochten en nauwe doorgangen in het kavelpad zien te voorkomen, stelt de Gezondheidsdienst.

Het kavelpad is in het voorjaar van 2016 aangelegd omdat het bedrijf op deze nieuwe locatie start met weidegang. Op de oude bedrijfslocatie was weidegang eveneens gebruikelijk. Het zeer stroeve oppervlak maakt de vloerplaat bijzonder geschikt voor toepassingen als kavelpad, meent de melkveehouder omdat deze niet snel glad wordt en de kans op uitglijden minimaal is. De plaat is volgens de fabrikant ook geschikt voor reguliere erfverharding.

Makkelijk uit te breiden

Een ander voordeel van prefab platen is volgens de melkveehouder dat hij het kavelpad makkelijk kan uitbreiden in lengte en breedte, kan verleggen of eventueel kan verwijderen. Bijkomend voordeel van het 4 m brede pad is dat landbouwmachines eenvoudig gebruik kunnen maken van deze verharde ondergrond. Als hijsvoorziening zijn een tweetal ovaalvormige hijsbuizen ingestort. Er is wapening aangebracht in de vloerplaat die belast kan worden met een aslast van 12,5 ton. De platen zijn uitgevoerd in betonsterkteklasse C40/50 en milieuklasse XA3.

 

Agrabeton Nieuwsbrief, december 2016
Delen:
FacebookTwitterLinkedIn

BetonLexicon

Het BetonLexicon is het woordenboek voor cement- en betongerelateerde informatie. De woorden/begrippen die in de wereld van cement en beton veel worden gebruikt, zijn bijeengezet en voorzien van de meest zuivere omschrijving.

BetonLexicon