• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Proflex brengt beton terug in kraamhok

Proflex Betonproducten heeft een nieuw type kraamhok ontwikkeld waarbij beton weer in de kraamhokvloer wordt geïntroduceerd.

02-Proflex-660x440

Aan de voorkant van het kraamhok - waar de zeug vreet - ligt een composietvloer van 28,5 cm, daarachter volgt een licht bollende betonvloer van 86,5 cm met zelfverdichtend beton, gevolgd door een composietvloer van 125 cm. De totale lengte van het kraamhok is dus 240 cm. Het hok is als kraamhok en als opfokhok voor biggen te gebruiken. De biggen blijven hierbij na spenen in het kraamhok en de zeug wordt verplaatst.

Koelen en verwarmen

In de betonvloer liggen slangen waarmee de vloer gekoeld en verwarmd kan worden, afhankelijk van de diergroep en het jaargetijde. Voor zeugen is het vaak prettig dat de vloer gekoeld wordt omdat de omgevingstemperatuur in de kraamstal relatief hoog is. Ook voor oudere biggen in de zomermaanden kan koeling uitkomst bieden om een prettig leefklimaat te creëren. Voor pasgeboren en pasgespeende biggen is het juist aan te bevelen om de vloer te verwarmen.

Brandvrij kraamhok

Het betonelement is 110 mm dik en van gemaakt van zelfverdichtend beton. De bovenlaag is uitgevoerd met het zogenoemde 'wybertjes-motief' zodat de vloer niet te glad wordt en de jonge biggen geen pootbeschadigingen oplopen. De constructie van beton en composiet heeft als groot voordeel dat het nagenoeg brandvrij is. Zowel het beton als de composiet brandt niet. Ook voldoet het hok met het dichte gedeelte van beton aan de norm van 40 procent dichte vloer. Dit is nodig voor de eisen die onder andere gesteld worden door het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming.

Demo-uitvoering

Op de demo-uitvoering die op de beurs in Hardenberg werd gepresenteerd, waren rode en blauwe kleuren aangebracht om duidelijk te maken wat gekoeld en verwarmd kan worden. Het blauwe gedeelte op de foto kan ook verwarmd worden wanneer het hok dienstdoet als opfokhok voor de biggen. De uitsparingen in het rode vak rechts op de foto worden dicht gemaakt als het hok in gebruik wordt genomen. De uitsparingen dienen om de slangen voor verwarming en koeling te koppelen met het volgende kraamopfokhok.

 

Agrabeton, oktober 2017

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn