• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Revolutionair nieuwe boerderij voor legkippen

Eind april 2017 is in Venray de bouw gestart van de eerste Kipsterboerderij. In deze innovatieve stal komen 24.000 Kipster-leghennen. De boerderij wordt gebouwd op het Wüsterveld waar de gemeente inzet op vestiging van nog drie andere innovatieve veehouderijbedrijven.

vorige

Het innovatieve kippenbedrijf krijgt een lichtdoorlatende binnentuin met aan weerszijden de nachtverblijven met een volièreinrichting. Aan beide buitenzijden hebben de dieren een uitloop naar buiten die afgeschermd is met windbreekgaas. Het ontwerp is gebaseerd op de criteria van een leghennenstal met drie sterren voor het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming.

Isolatiepanelen en beton

De wanden en daken van de stal worden gemaakt van kunststof isolatieplaten. Omdat de initiatiefnemers de intentie hebben om het concept ook in het buitenland uit te rollen, werken ze samen met partijen die wereldwijd actief zijn. Beton in de stal is terug te vinden in de fundering, de volledige stalvloer en op de plaats waar de mest wordt gedroogd en opgevangen.

Op het dak van de boerderij komen 1078 zonnepanelen. Dat is meer dan voldoende voor de eigen energievoorziening. 60 procent van de opgewekte stroom zal teruggeleverd worden aan het net. Om de uitstoot van fijnstof en ammoniak te beperken, wordt er een luchtwasser geplaatst. Er worden ook innovatieve maatregelen getroffen in de stal om fijnstof te verminderen. Wat die maatregelen exact zijn, laten de initiatiefnemers nog niet los. Wel zijn ze te aanschouwen op de open dag die op 15 september 2017 gehouden wordt.

Verkoop direct aan Lidl

De Kipster-eieren worden zonder tussenhandel direct afgezet aan Lidl. De initiatiefnemers hebben ook de afspraak gemaakt met de supermarkt om de haantjes af te nemen. Normaal worden de haantjes van legrassen - als ze uit het ei komen - vergast omdat ze geen eieren leggen. Nu worden de haantjes op een andere locatie vijftien weken gehouden tot ze 1,5 kg wegen. De haantjes leven daarmee ruim dubbel zo lang als gewone vleeskuikens. Omdat de dieren langzaam groeien en meer spieren hebben, heeft dit vlees een stevigere bite. Het vlees en de eieren zullen half oktober 2017 in de schappen van Lidl liggen.

Duurzaamste boerderij

De optelsom van alle keuzes op het gebied van bouw- en houderijconcept, zorgt er volgens Kipster voor dat deze boerderij de meest duurzame en innovatieve van heel Nederland is. De stal krijgt ook een 'experience centre' en een vergaderlocatie zodat burgers, consumenten, studenten en bedrijfsleven actief betrokken raken bij Kipster. Buiten de stal zullen speeltoestellen geplaatst worden waar jonge kinderen zich kunnen vermaken.

 

Lees ook

 

Agrabeton, juni 2017

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn