• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Scharrelkippen op vezelbeton

Jan en Bart De Koning uit Lunteren hebben een nieuwe scharrelstal gebouwd voor 23.000 legkippen op een vloer van vezelversterkt beton. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en aan Beter Leven.

 

vorige

De broers hebben al 27.000 biologische kippen. Omdat er geen ruimte is voor nog meer uitloop, hebben ze wat betreft de nieuwe stal gekozen voor scharrelkippen. De scharrelstal is 68 m lang en 27 m breed, inclusief een 3,5 m brede overdekte uitloop aan weerszijden van de stal. Vooraan in de stal is over de volle breedte het eierverzamellokaal gesitueerd (6,20 m diep). Achter aan de stal is er over de volle breedte een inpandige mestloods gemaakt (5,50 m diep). Voor het stalgedeelte blijft er dus 56 m over.

Vezelbeton

Alle vloeren in de drie delen van de stal bestaan uit beton. Het stalgedeelte inclusief de overdekte uitloop is gemaakt van vezelbeton met kunststofvezels. De vloer is 150 mm dik en heeft betonsterkteklasse C20/25 en milieuklasse XA3. De vloer waar de dieren lopen betreft een vloer met slechts een lichte constructieve functie. Aannemer Boonzaaier De Hertog uit Lunteren heeft daarom vooral gekeken naar de kosten van de vloer. Vezelversterkt beton was prijstechnisch het meest interessant. Bij de hoeveelheid kunststofvezels die is gebruikt, is rekening gehouden met de extra treksterkte die de combinatie C20/25 en XA3 geven zodat scheurvorming voorkomen wordt. Omdat de belastingen door vrachtwagens en shovels in zowel de mestloods als het eiererverzamellokaal groter zijn, heeft de aannemer op deze plaatsen gekozen voor een gewapende betonvloer. Deze vloer is ook 150 mm dik met betonsterkteklasse C20/25. Alle vloeren bestaan uit één geheel. Dilataties zijn nergens aangebracht. De vloeren zijn monolitisch afgewerkt.

Mestschuiven

In de dierruimte onder de volièresystemen liggen mestschuiven op het vezelbeton. In de melkveehouderij zijn deze schuiven gemeengoed, maar ook in de pluimveehouderij maken ze opgang. Er blijft minder strooisel op de grond liggen en de pluimveehouder heeft ook minder last van grondeieren. Aan het einde van de ronde hoeft er minder strooisel onder het volièresysteem vandaan gehaald worden wat weer arbeidsbesparing met zich meebrengt. De kippen beschikken over veel daglicht. In de nok van de stal ligt een lichtstraat die de pluimveehouder kan verduisteren wanneer het lang licht is. Ook de overdekte uitloop bevat veel licht door een 0,5 m hoge doorzichtige kunststof zichtstrook aan de zijkant met daarboven windbreekgaas. Het dak van de uitloop is van doorzichtige polyester platen.

 

Lees ook: Magneet helpt staalvezels in beton te oriënteren 

 

Agrabeton Nieuwsbrief, september 2016

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn