• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Slimme Windstreekstal goed voor kip en boer

Met slimme innovaties de milieubelasting van vleeskuikens verminderen, het dierenwelzijn verbeteren én goede technische resultaten boeken. Dat is in het kort wat de initiatiefnemers van de Windstreekstal willen bereiken.

vorige


In Raalte (Ov) heeft Robert Nijkamp als eerste vleeskuikenhouder zo’n stal gebouwd. De gedachten voor dit innovatieve staltype zijn ontstaan uit het project Pluimvee met Smaak van Wageningen UR. Nijkamp heeft twee standaard kuikenstallen. De Windstreekstal is de derde stal. In de stal kunnen zowel gangbare vleeskuikens gehouden worden als scharrelvleeskuikens. Hiermee kan de ondernemer inspelen op veranderende vragen uit de markt. Bij een scharrelbezetting van 12,5 kuikens per vierkante meter kunnen er 26.000 kuikens gehouden worden.

Gebogen dakhelling

De stal is 96 m lang en 24 m breed. Aan de buitenkant valt de stal op door een gebogen dakhelling en een lage en hoge zijgevel. De ronding zorgt voor een optimale natuurlijke ventilatie. De lage zijde is 4 m hoog. Hier stroomt de verse lucht binnen. Richting de hoge zijgevel mengt de verse lucht zich met de stallucht. De hoge zijgevel is 11,5 meter hoog. Ook hier kan onderin extra verse lucht binnenstromen. Door openingen bovenin deze zijgevel kan de lucht de stal verlaten. Met elektrotechniek en een geautomatiseerd klimaatsysteem wordt het binnenklimaat geoptimaliseerd en de inkomende en uitgaande lucht gereguleerd. Omdat mechanische ventilatie ontbreekt, is het energieverbruik minimaal.

Broedkappen

De energiebehoefte van de stal wordt extra gereduceerd door broedkappen die in twee rijen door de stal hangen. Hier worden de jonge kuikens opgevangen. De lucht onder de broedkappen wordt verwarmd via infraroodpanelen. Alleen dit gedeelte van de Windstreekstal wordt verwarmd. Onder de broedkappen ligt een oprolbare mat. Door deze enkele keren per ronde te verwijderen neemt de uitstoot van ammoniak af.
Daarnaast kan in de stal het strooisel verwijderd worden via een vijzelgoot in het midden van de scharrelruimte. De vloer ligt daarom op afschot zodat het strooisel zich naar de goot beweegt als de kuikens scharrelen. Met het regelmatig verwijderen van de mest zal de uitstoot van ammoniak beperkt zijn, is de verwachting. Dit gaat in de praktijkfase onderzocht worden.

Vides

In de leefruimte naast de broedkappen zijn vides geplaatst op circa 80 cm hoogte die via strobalen bereikt kunnen worden. Hier kunnen de kuikens opspringen en rusten. De ruimte onder en op de vide telt mee als leefruimte voor de kuikens. De vloer in de hele stal is van beton (betonsterkteklasse C20/25, milieuklasse XA2) en is 150 mm dik. De vloer is monolitisch afgewerkt. Het afschot van de vloer is 2 procent.
Slachterij Plukon - die het project ondersteunt - heeft vertrouwen in het Windstreek-concept en verwacht dat het opgang zal maken in de sector. Onderdelen, zoals de broedkappen, kunnen ook in gangbare stallen toegepast worden.

 

19 december 2015

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn