• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Speciaal open beton voor in de natuur

In opdracht van het waterschap Vechtstromen hebben Betoncentrale Twenthe BV en Negam 240 m3 beton toegepast bij een vispassage in Bornebroek (O).

04 vispassageHet beton in de stuw: een sterke plaat met een open structuur met de uitstraling van breuksteen.

Het beton is geschikt voor alle toepassingen waar de natuurwaarde van het project hoog is. De vraag van het waterschap was niet eenvoudig. Het beton in de stuw moest een sterke plaat zijn met een open structuur met de uitstraling van breuksteen. Samen met Negam en betontechnoloog Henk ter Welle is een grove betonsoort gemaakt met gebroken betonpuin als vulmiddel dat perfect is voor deze toepassing. Betoncentrale Twenthe heeft onderzoek gedaan naar de mechanische eigenschappen en het gedrag bij verwerking. In het betonmengsel is 100 procent gerecycled toeslagmateriaal verwerkt.

Open structuur

Het TBMOS beton (Talud Beton Met Open Structuur) is een alternatief voor breuksteen. Breuksteen heeft een aantal nadelen. Het wordt vaak gelegd in lijmmortel en dat is erg gevoelig voor scheurvorming en aantasting door algen. Een ander nadeel is dat breuksteen niet makkelijk te construeren is door het aanleggen in verschillende lagen. Een alternatief is beton. Standaard beton is voor oeverbekleding te glad en de uitstraling is niet vriendelijk.
De specifieke samenstelling van TBMOS zorgt voor een open en doorlaatbare structuur met toch voldoende samenhang en sterkte. De samenstelling heeft een beperkte hoeveelheid fijn materiaal in combinatie met veel 100 procent gerecycled grof materiaal. De open structuur maakt dat de opwaartse en zijdelingse druk door (grond)water wordt beperkt.

Het grootste voordeel is het machinaal aanbrengen van het beton. Het materiaal is eenvoudig te verwerken en kan in één laag worden aangebracht. Hierdoor wordt tijdwinst geboekt en bespaard op bronbemaling. Verder kan TBMOS lokaal worden voorzien van een sealmortel waardoor wortelindringing van bovenaf wordt voorkomen. Door dit erop te bezemen, houdt het zijn ruige structuur.

Meer toepassingen

Projectleider Jos Brand van Negam denkt dat het niet bij een pilot blijft. "Dit is nu een eerste toepassing op een wat groter gebied, maar ik denk dat het ook op veel andere plaatsen te gebruiken is. Je ziet nu dat voor wegkanten van B-wegen vaak grasbetonblokken worden gebruikt. Daar ontstaat ook vaak een begroeiing door de specifieke vorm. Daar is TBMOS, maar dan zonder seal, een heel goed alternatief.” Negam heeft geen plannen om de betonsoort exclusief te houden. "Het is er, dus iedereen kan het gebruiken. Wij gaan gewoon weer op zoek naar iets nieuws. We willen in deze markt blijven innoveren.”

 

19 december 2015

 

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn