• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

UHSB betonplaat van 45 mm doorstaat gewicht van betonmixer

Tijdens een symposium over ultra-hogesterktebeton (UHSB) is er een proefbelasting op een betonplaat van 45 mm gedaan.

De plaat, 5 x 3 m groot, was vervaardigd bij De Jong’s Betonbedrijf. Het beton werd voor de gelegenheid geleverd door Mebin met hulp van de knowhow van ENCI. Het toegepaste beton had een gemeten sterkte van circa 190 MPa. Dit werd bereikt door een zeer hoge dosering cement (circa 800 kg/m3), een waterbindmiddelfactor van minder dan 0,2 en een flinke dosis microsilica. De plaat was voorzien van een enkel wapeningsnet en staalvezels. Voor zover bekend is het de eerste keer in de wereld dat beton in een dergelijke sterkte ter plaatse is gestort.

Belasting met 20 ton

Met en betonmixer werd over de 45 mm plaat gereden die vrij overspannen was gemonteerd. De betonplaat kon de belasting uit de truckmixer, geschat op circa 8 ton, met gemak houden. Wel vertoonde de plaat, zoals verwacht, een flinke doorbuiging. Meer dan 100 mm, op een overspanning van 5 m. Na ontlasten boog de plaat overigens bijna helemaal terug in de oorspronkelijke vorm.
Om te beproeven wat de plaat daadwerkelijk kon hebben, werd hij vervolgens belast met enkele betonblokken. Pas bij acht blokken, samen een kleine 20 ton zwaar, bezweek de plaat. En dan nog niet direct. Pas na enkele minuten na het plaatsen van het achtste blok, was de eerste scheurvorming hoorbaar in het inmiddels circa 500 mm doorgebogen beton. Die scheuren leidden uiteindelijk tot het volledig bezwijken.

‘400 MPa moet mogelijk zijn’

Toepassing van beton met dergelijk hoge prestaties biedt volgens organisator Dil Tirimanna, directeur van FDN Engineering, veel voordelen. “Je kan veel slanker bouwen. Daarmee zijn economische en ook milieuvriendelijke constructies mogelijk. En het beton is dankzij de grote dichtheid onderhoudsvrij. Beton met 400 MPa moet mogelijk zijn!"

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn