• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Veel beton in nieuwe vleesvarkensstal

Varkenshouder Richard van den Brand heeft zijn bedrijf uitgebreid met een stal van 3.700 vleesvarkens. In de stal is veel beton verwerkt.


In 1996 startte de familie Van den Brand uit Gilze (NBr) met hun vermeerderingsbedrijf. Langzaam groeide het bedrijf naar 420 zeugen. Sinds oktober hebben de ondernemers een gloednieuwe stal in gebruik genomen voor 3.700 vleesvarkens. Om zoveel mogelijk werk zelf te kunnen doen, is de vleesvarkensstal vlak naast de zeugenstal gebouwd. De biggen kunnen via een corridor naar de centrale middengang van de nieuwe stal. Van hieruit kunnen ze naar de juiste afdeling.

Veel beton verwerkt

De stal is een zogenoemde tweekapper. Met twee nokken valt de nieuwe stal minder op in het landschap. De stal heeft vijftien afdelingen. Elke afdeling heeft twintig hokken en in elk hok kunnen twaalf vleesvarkens (0,8 m2/dier). De brijbakken zijn voorzien van een kantelbare bak. Indien nodig kunnen de bakken snel leeg en goed schoongemaakt worden. Vóór en onder de bak is een coating aangebracht op de roosters zodat het voer het betonnen rooster niet aantast.

In de stal is veel beton verwerkt. Naast de mestkelders, roosters (2.600 m2), kelderafdekplaten (150 m2) en kelderdekken (250 m2), zijn ook de voorgevels, zijgevels, rugwanden tussen de afdelingen (325 m1) en de wanden van de centrale gang van prefab beton. Daarnaast bestaat de hokinrichting grotendeels uit prefabwanden. Alleen een poort van 1,5 m aan de voorzijde van elk hok is van kunststof. De betonnen wanden tussen de hokken eindigen op 0,7 m van de achterwand. Hierin is een stalen poort bevestigd zodat de varkenshouder flexibel is in het maken van de groepsgrootte.

Glazen lichtstraat

Door het maken van een glazen lichtstraat over de volledige lengte van beide zijgevels, bevordert Van den Brand het werkplezier (veel licht) en bespaart hij tevens op de elektriciteitskosten. Ook de gelamineerde houten gordingen, die in het zicht hangen, zijn een toepassing die niet vaak in een varkensstal te zien zijn. Het soort hout en het feit dat ze verlijmd zijn bevordert de stevigheid zodat de gordingen niet gaan doorhangen. Aan de buitenkant van de stal heeft de varkenshouder ook gedacht aan een fraai uitzicht door de toepassing van gepotdekselde voorgevels.

Een varkenshouder moet in Nederland wel ver boven het landelijk gemiddelde presteren om rendabel vleesvarkens te kunnen houden, heeft accountantsbureau ABAB onlangs becijferd. Vanaf het jaar 2000 is de kritieke voerwinst in Nederland gemiddeld 85 euro per varken geweest. Een gemiddeld presterend vleesvarkensbedrijf haalt dit niet. Alleen bedrijven die behoren tot de 25 procent beste halen dit net. Over enkele jaren is het houden van vleesvarkens in Nederland daarom alleen nog rendabel voor hele grote en gesloten bedrijven die goed presteren, stelt ABAB.

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn

Agrabeton Nieuwsbrief


Agrabeton

Agrabeton Nieuwsbrief publiceert artikelen over duurzaam bouwen in de agrarische sector, speciaal gericht op toepassingen van beton. Meld u aan en ontvang Agrabeton achtmaal per jaar.

Aanmelden