• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Veel vraag naar mestsilo‘s

Omdat met het natte voorjaar en de droge zomer niet alle kelders leeg zijn gekomen, zoeken veehouders naar oplossingen om de mest op te slaan. De vraag naar mestsilo's neemt daardoor sterk toe. 

05-mestsilo-660x440

De extra vraag komt zowel vanuit de varkens- als rundveehouderij, laten leveranciers weten. Waar in een normaal jaar de aanvragen afnemen als het voorjaar begint, zijn dit de jaar de offerteaanvragen bij leveranciers binnen blijven stromen.
Naast de slechte afzet van mest, speelt ook de regelgeving mee. Mestsilo's worden periodiek gecontroleerd waarbij elk jaar een deel van de silo's wordt afgekeurd. Stalen mestsilo's moeten tegenwoordig voorafgaand aan de keuring brandschoon opgeleverd worden zodat goed te beoordelen is of er corrosie optreedt aan de wand en de overgang van vloer naar wand.

Minder afzet, weinig verwerking

Ook de afzetmarkt naar Duitsland is fors minder geworden. Strenge regels voor mestafzet in bepaalde deelstaten, lagere gebruiksnormen, een kortere uitrijperiode én digestaat uit biogasinstallaties dat niet meer meetelt als organische meststof, liggen hieraan ten grondslag.
Tot slot speelt mee dat grote mestverwerkingsinitiatieven in Nederland moeizaam van de grond komen. Omdat ook de aanwendingsnormen op akker- en weilanden door de jaren heen zijn verlaagd, is er relatief weinig vraag naar mest, zeker vanaf de zomer, en raken mestkelders overvol. Van de grote verwerkingsinitiatieven is alleen BioEnergy Coevorden (215.000 ton) op dit moment aan het bouwen.
Alle andere grootschalige projecten, waaronder Greenferm in Apeldoorn (350.000 ton), Twence in Zenderen/Hengelo (250.000 ton), RMS in Groenlo en Venlo (450.000 ton), zitten nog in de vergunnings- of voorbereidingsfase. Van Greenferm en Twence is er wel de verwachting dat de plannen uiteindelijk gaan leiden tot daadwerkelijk bouwen, maar een definitieve zekerheid is er op dit moment nog niet.

Profiteren van onzekerheden

Leveranciers van mestsilo's kunnen voorlopig profiteren van alle onzekerheden op de mestmarkt.

Zie ook:

Mestsilo van 5.700 kuub met deur

Agrabeton, september 2018

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn