• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Vezelcementplaat: roestvrij en geluidisolerend

Om het milieu te sparen verschijnen er steeds meer luchtwassers op veebedrijven. Groot nadeel is dat zure lucht uit de luchtwasser het gebouw aantast. Vooral bij sandwichpanelen wordt schade vastgesteld.

02-eternit-660x440Vezelcementplaten in gebruik als staldak.

Ondanks dat er op luchtwassers druppelvangers worden geplaatst die de waterdruppels moeten binden, bevat de afgewerkte stallucht een bepaalde hoeveelheid waterdamp met een hoge zuurgraad. De zure lucht condenseert in de omgeving van de luchtwasser en oefent een vernietigende werking uit op materialen. Coatinglagen op sandwichpanelen bieden onvoldoende bescherming. Niet alleen het dak gaat eraan, ook verflagen/hout en het cement tussen de stenen wordt aangetast. De levensduur van de stal wordt met luchtwassers flink verkort.

Voornamelijk varkensbedrijven

Luchtwassers staan met name in de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Limburg en voornamelijk op varkenshouderijen. Alleen hier al gaat het om ruim 2.400 stuks. Het zijn de chemische en combi-luchtwassers die voor de meeste schade zorgen. Door de continue toevoeging van zwavelzuur wordt ammoniak gebonden en ontstaat een zure lucht die via de wasser de stal verlaat. Doordat veel afgewerkte stallucht neerslaat op het erf, rondom de uitlaat van de wasser, hebben daken het meest te lijden.

Voordelen vezelcementplaten

Vezelcementplaten hebben dit nadeel niet. Er is geen metaal in verwerkt waardoor roestvorming niet optreedt. Vezelcementplaten bestaan voor 95 procent uit minerale grondstoffen en zijn bestand tegen chemische invloeden. Fabrikanten zoals Eternit geven tien jaar garantie op vezelcementplaten voor gebruik als staldak. Een ander groot voordeel van vezelcementplaten is de geluiddemping. Uit akoestische testen, waarin de platen vergeleken worden met sandwichpanelen, blijkt dat vezelcementplaten ruim 20 procent minder geluid veroorzaken onder hevige regenval dan sandwichpanelen. Bij eventuele toepassing van thermische isolatie blijft het verschil aanwezig.

Stallucht beter te sturen

Een bijkomstig voordeel van vezelcementplaten is dat de stalisolatie onder de gording gemaakt kan worden, waardoor de binnenkant van het dak altijd glad is afgewerkt. Bij sandwichpanelen zitten de gordingen onder het geïsoleerde paneel. Binnenkomende verse lucht kan hier tegenaan botsen waardoor de luchtstroming in de stal negatief wordt beïnvloed. Een goed stalklimaat is belangrijk voor een optimale groei en gezondheid van de dieren.

Lees ook

 

Agrabeton, mei 2018

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn