• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Warmbeton: uniek ultralicht bouwconcept voor gevels

Warmbeton is een geheel nieuw ultralicht concept voor monoliete gevels waarbij de gevelconstructie alleen uit beton bestaat.

Warmbeton is gebaseerd op ultra-lichtbeton dat thermische isolatiecapaciteit combineert met draagvermogen, bestandheid en duurzaamheid. Hiermee kan de architectonische droom gerealiseerd worden om met één materiaal alle gevelfuncties te combineren, zoals: dragen, beschermen, isoleren, bekleden.

Geëxpandeerd glas

Het voorvoegsel 'ultra' heeft in dit concept een grote betekenis. Warmbeton dankt zijn lage gewicht (soortelijk gewicht 800 kg/m3) aan de toepassing van geëxpandeerde glasbolletjes als volledige vervanging van zand en grind in beton. In feite bestaat twee derde van het betonvolume uit lucht dat is opgesloten in kleine glasbolletjes - of glaskorreltjes - vervaardigd uit recyclingglas. Het productieproces van geëxpandeerd glas is nog niet uitontwikkeld. Verdere ontwikkeling is gericht op minimalisering van de CO2-footprint. Warmbeton is in principe zelf ook weer volledig recyclebaar tot grondstof voor nieuw beton.

In 2012 is een onderzoeksprogramma gestart naar een lichtgewicht gevelconstructie van beton. Tijdens Gevel2015 (9 t/m 13 februari) wordt een prototype getoond. Het onderzoeksprogramma wordt afgesloten met de bouw van een prototype gebouwtje op de campus van TU-Eindhoven in het voorjaar van 2015. In de laatste researchfase kan aan dat gebouwtje ook de bouwfysische toetsing worden gedaan en kunnen aspecten van veroudering worden getest. Daarna is het aan de markt om verdere optimalisaties te doen.

Kozijnloze beglazing

Het Warmbeton-gevelconcept zal nieuwe architectonische oplossingen mogelijk maken, omdat de bekende koudebrug-problematiek in feite is geëlimineerd. Dankzij het ontbreken van de traditionele gelaagdheid in gevelconstructies komt zelfs kozijnloze beglazing binnen bereik. Plaatsing van glas met of zonder kozijn kan zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde, of zelfs schuin daartussen. Het Warmbeton-gevelconcept garandeert een aangenaam thermisch binnenklimaat, vanwege de kierdichte gebouwschil en accumulatie van thermische energie.
Warmbeton is een goede basis voor een techniek-arm gebouw. Installaties voor verwarming en ventilatie kunnen elegant worden geïntegreerd in de gevelwanden en vloeren. Het is concurrerend met traditionele gevelconcepten en draagt bij aan duurzaam bouwen. Warmbeton is per m3 materiaal wel duurder, maar bij berekening van de total cost of ownership over de volledige levensduur van het gebouw blijkt het bouwconcept concurrerend met traditionele concepten.

 

februari 2015

 

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn