• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Welzijnsrooster ComfiFlor C1 geoptimaliseerd

Swaans Beton en Proflex beton hebben hun welzijnsrooster voor vleeskalveren verder geoptimaliseerd. De rubber toplaag valt nu volledig over het betonnen rooster zodat de mest nog beter wordt afgevoerd.

Binnen de kalversector is er een groeiende interesse naar vloersystemen die bijdragen aan een verhoogd dierenwelzijn. Van 2010 tot 2018 is er onderzoek gedaan naar welzijnsvriendelijke vloeren voor vleeskalveren. Later in 2018 wordt een regeling opengesteld waarbij kalverhouders 40 procent van hun investering in stalvloeren gesubsidieerd krijgen.
Naast dierenwelzijn is ook hygiëne een belangrijk onderwerp in de kalverhouderij. Roosters mogen niet bijdragen aan bevuiling van de vacht. Dit verhoogt tijdens het slachtproces de kans op bezoedeling van het karkas met mestbacteriën. Een schoon rooster is dus een belangrijk criterium voor kalverhouders bij de overwegingen tot aanschaf van welzijnsroosters.

04-ComfiFlor2-660x440ComfiFlor C1 speelt in op hygiëne door gebruik te maken van smalle mestspleten.

Lichte bolling

De welzijnsvloer ComfiFlor C1 speelt al in op hygiëne door gebruik te maken van smalle roosters met balken van circa 82 mm en mestspleten van circa 33 mm. Hierdoor ontstaat een doorlaat van ongeveer 20 procent die vergelijkbaar is met de hardhouten roosters die nu volop in gebruik zijn in de sector. De rubber toplaag heeft een lichte bolling, waardoor de mest en urine zich niet aan het rooster hechten. Om de hygiëne nog meer te bevorderen is de rubber toplaag zo aangepast dat deze volledig over het betonnen rooster valt. De mest wordt hierdoor beter afgevoerd.
Het rooster is van betonsterkteklasse C45/55 en kan toegepast worden voor vleeskalveren tot een gewicht van 825 kg. De roosters zijn leverbaar in lengtes van 2 tot 4,5 meter en een breedte van 80,5 cm en 119,5 cm.

Lees ook

 

Agrabeton, mei 2018

 

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn