• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Welzijnsvloer in nieuwe opfokstal

De familie Beenen uit Holthone (Ov) houdt elfhonderd afmestrosés. Ze heeft een nieuwe stal gebouwd voor 540 opfokkalveren waarmee het bedrijf gesloten wordt. In de nieuwe stal ligt een betonnen rooster met een toplaag van rubber.

vorige

 

Waar jonge vleeskalveren normaal op een houten rooster staan, heeft de familie Beenen gekozen voor een betonnen rooster met daarop een rubberen toplaag van de firma Kraiburg. Het welzijn van vleeskalveren staat volop in de belangstelling. Het onlangs afgesloten onderzoek naar zachte, welzijnsvriendelijke vloeren laat zien dat kalveren minder last hebben van dikke knieën en de dieren meer comfort ervaren.

Beton hygiënischer

Het is ook mogelijk om de toplaag van rubber op houten roosters te leggen. Maar de ondernemers hebben voor beton gekozen omdat ze de gladde afwerking hygiënischer vinden voor een opfokstal dan houten roosters. Hout is ruwer waardoor ziektekiemen eerder kans krijgen zich te nestelen in het materiaal. Ook is de combinatie beton met rubber robuuster dan de combinatie hout met rubber.

De nieuwe opfokstal is 54 m lang en 30 m breed. Nu de familie Beenen het bedrijf gesloten heeft met eigen opfok en welzijnsvloeren, kan het bedrijf in aanmerking komen voor het Beter Leven-kenmerk. De eis van de Dierenbescherming is dat er zo min mogelijk transportbewegingen zijn. Het hebben van een eigen opfokstal spaart één transportbeweging uit. De stal voldoet ook ruim aan de eisen van de Dierenbescherming wat betreft daglicht. Minimaal 2 procent van vloeroppervlak moet voor de inlaat van daglicht gereserveerd worden.

Instraling van zon

De familie Beenen heeft aan beide zijden van de stal een lichtinlaat van ongeveer 80 centimeter. Aan de oostkant is de inlaat voorzien van gewoon glas zodat de kalverhouders naar buiten kunnen kijken en passanten naar binnen. Mensen kunnen zo zien wat er in de stal gebeurt, stelt de familie Beenen. De westkant van de stal beschikt over diffuus glas waardoor de instraling van de zon beperkt wordt. Met het grote oppervlak aan glas in de zijwanden, is er veel natuurlijk daglicht in de stal.

De mest belandt onder het rooster in een ondiepe mestkelder van 60 cm. Een mestschuif trekt de mest driemaal daags naar een diepe mestkelder van 100 kuub die aan het einde van de stal ligt. Het grote voordeel van een ondiepe put met mestschuif is dat er in de stallucht minder ammoniak aanwezig is. Het is vooral gunstig voor de gezondheid van kalveren. De familie Beenen denkt dat er minder longaandoeningen optreden en er minder antibiotica nodig is. Wanneer de mestkelder van 100 kuub vol is, wordt de mest overgepompt naar een mestbassin elders op het erf.

 

Lees ook

 

Agrabeton, december 2017

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn