• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Zelf kosten melkveestal berekenen met rekenmodel

Staladviesbureau Stalbouw.nl heeft een bouwkostencalculator ontwikkeld waarmee melkveehouders zelf de kosten voor hun nieuwe stal kunnen berekenen.

02 calculator

Wat kost een nieuwe stal? Deze vraag van veehouders krijgt Eric van den Hengel van Stalbouw.nl bijna dagelijks in zijn schoot geworpen. Ondanks dat hij alles weet van stallenbouw, moet hij het precieze antwoord meestal schuldig blijven. “Mijn wedervraag is altijd: wat kost een auto? Koop je een Citroën C1 van 10.000 euro of een Porsche Cayenne met alles erop en eraan van 140.000 euro.”
Een range waarbinnen de kosten liggen kan Van den Hengel wel aangeven. Per plaats is een melkveehouder 4.000 tot 10.000 euro kwijt, exclusief BTW. Dat zijn dan de kosten inclusief aanvraag van vergunningen, het grondwerk, in veel gevallen een zwaardere elektrische aansluiting en de nieuwe erfverharding tot en met de aansluiting op het bestaande erf. “Er worden wel eens kosten genoemd van 2.500 euro per koeienplaats, maar daarin zijn deze kosten meestal niet meegenomen.”

Oppervlakte bepalend

Een belangrijk aspect dat de kosten bepaalt, is het aantal vierkante meters ruimte per koe. De aannemer maakt immers simpele berekeningen. Als er meer oppervlakte nodig is, berekent hij meer beton en wapening, wordt het dak groter en de spanten zwaarder. De keuze voor twee voergangen heeft dus directe consequenties voor het aantal vierkante meters per koe dat er gebouwd wordt. In de praktijk kom ik verschillen tegen van 10 tot 25 vierkante meter bebouwd oppervlak per koe. Naast het oppervlak zijn ook de keuze tussen wel of geen mestkelder, wel of geen dakisolatie en wel of niet heien (10% van de totale bouwkosten) grote posten die de bouwkosten per koe flink beïnvloeden.

Bouwkostencalculator

Om het voor melkveehouders op voorhand inzichtelijk te maken wat de bouwkosten zijn van hun ideale stal, heeft Stalbouw.nl de bouwkostencalculator ontwikkeld. De calculator blijft echter een hulpmiddel bij het bepalen van de ideale stal. “Nog belangrijker is de exploitatie. Want groter en duurder bouwen hoeft niet nadelig te zijn. De vraag is altijd kan deze investering uit en is het totaalplaatje een goede investering.”

 

juni 2015

 

Meer informatie over de bouwkostenclaculator vindt u op de site van Stalbouw.nl.

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn

Agrabeton Nieuwsbrief


Agrabeton

Agrabeton Nieuwsbrief publiceert artikelen over duurzaam bouwen in de agrarische sector, speciaal gericht op toepassingen van beton. Meld u aan en ontvang Agrabeton achtmaal per jaar.

Aanmelden