• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Zeugenstal met grote groepen drachtige zeugen

Familie Gijsbers uit Loosbroek (NBr) heeft twee nieuwe stallen gebouwd voor drachtige zeugen en kraamzeugen. Op twee locaties houdt de familie in totaal 1.200 zeugen en 2.400 vleesvarkens.

vorige


Het aantal kraamhokken is uitgebreid met 195. De stal voor de drachtige zeugen bestaat uit 116 dekstalboxen en twee grote dynamische groepen waarin ongeveer zevenhonderd zeugen gehouden kunnen worden. Van de totale biggenproductie zullen jaarlijks ruim 25.000 biggen worden verkocht aan het topsegment vleesvarkenshouders in Duitsland. Het restant, ruim 7.000 biggen, houden ze zelf.

Mestkelder gestort

Zowel de stal met drachtige zeugen als kraamzeugen is volledig onderkelderd en de putdiepte is 1,25 m. De mestkelders zijn gestort. Om aan een voldoende groot oppervlak dichte vloer te komen (wettelijke eis), is in het leefgedeelte van de zeugen deels gebruik gemaakt van strooistelroosters. Deze roosters bezitten gaten met een diameter van ongeveer 20 mm en zijn zodoende minder dan 2 procent open. Ze mogen meegeteld worden met het oppervlakte dichte vloer. De overige loopruimten zijn voorzien van traditionele varkensroosters. In de ligruimten van de zeugen liggen dichte betonnen elementen.

Prefab beton

In de stal voor de drachtige zeugen lopen alle zeugen los in twee groepen. Er is veel beton aanwezig. De wanden van de ligruimten zijn gemaakt van dichte prefab betonnen elementen. Een prefab achterwand van 1,20 m hoog splitst elke ligruimte in twee gelijke delen. Met prefab tussenschotten (0,8 m hoog), aan weerszijden van deze achterwand, zijn kleine, beschutte ligplekken gecreëerd waar de zeugen kunnen rusten. De stallen zijn gebouwd door Heijbouw uit Berlicum. In de twee groepen met drachtige zeugen zijn twaalf automatische voerstations aanwezig. Via een chip in het oor krijgen de dieren hun benodigde portie voer. De hoeveelheid is afhankelijk van het cyclusnummer, drachtstadium en conditie. Ook is er een weegplateau aanwezig.

Twintig wifispots

In de kraamstallen is weinig beton toegepast. Alleen de loopgang midden in de afdeling is van gestort beton. In de kraamstallen komt ook het precisievoeren weer terug. De voerhoeveelheid is steeds exact afgestemd op de conditie, het aantal biggen en het lactatiestadium van de individuele zeug. Omdat het voersysteem is gekoppeld aan de dierprestaties komen er veel data beschikbaar per zeug. Via twintig wifispots komen de gegevens beschikbaar op tablet, telefoon of handterminal en kan er bijgestuurd worden.

 

19 december 2015

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn